`

Corsa C koelvloeistof in olie

  • Geplaatst op

Een vaker voorkomend probleem bij Opel motoren.

Een Opel Corsa C heeft een probleem met verlies van koelvloeistof. Bij veel andere auto's kijk je dan naar lekkende slangen, radiateur etc. Een druktest op het systeem zegt dan vaak voldoende. Eventueel nog de optie dat de kop lek is en het in de cilinders verdwijnt.

 

Bij de betreffende Opel motoren is er een minstens zo vaak voorkomende oorzaak en dat is lekkage naar de olie. Niet via de koppakking, maar via de 'minder succesvolle' constructie van de pakking tussen distributiedeksel en motor. Op zich is deze niet raar bedacht, alleen dat de waterkanalen hier ook doorheen lopen, zorgt nog wel eens voor problemen.

 

 

Bij deze Corsa C was het ook raak. Even de oliedop los (witte smurrie) en het trekken van de peilstok waren hier eigenlijk voldoende reden om het deksel los te trekken. Ook nu weer een verwrongen rubber seal tussen waterpomp en motor.

 

Wat is hier de oorzaak geweest; een heet gelopen motor, een nieuwe ketting waarbij de pakking niet vervangen is, pure ouderdom, kwaliteit... zeg het maar. Enige oplossing is vervangen en als je dan toch bezig bent... doe die ketting ook maar want na alle koelvloeistof in de olie is de kans op beginnende slijtage daar aan, of een probleem met de spanner, best aanwezig. Wees hierbij niet 'lui' en monteer de pakking zoals het hoort. Haal de carterpan los, zo sluit alles beter en voorkom je ook onnodige olie lekkages.