`

BMW 3 serie - problemen gasklep en luchtlekkages

  • Geplaatst op
BMW 3 serie - problemen gasklep en luchtlekkages

Een BMW met storingen en rijgedrag problemen. Een aantal veel voorkomende problemen hebben zich samengevoegd in deze ene wagen.

BMW 3 serie uit 2000

Lean codes, slecht rijgedrag en schokken bij wegrijden.

 

Februari 2017

Een ingeruilde BMW staat bij een handelaar. De auto is verkocht maar heeft de nodige problemen welke eerst opgelost moeten worden. Gemelde problemen zijn een slecht rijgedrag (inhouden), schokken bij wegrijden en brandend motorstoring lampje.

 

Bij uitlezen blijkt meteen dat het hier om verschillende problemen lijkt te gaan. Naast een paar lean codes (arm mengsel) is er een code gezet voor een mechanische fout op het gasklephuis. Het probleem met de gasklep is snel genoeg te traceren door bij een testrit het gas langzaam in te trappen... er gebeurt nu niks.... totdat de wagen er ineens redelijk rap vandoor springt! Loshalen van de gasklep laat al snel zien dat het euvel bestaat uit vervuiling. Deze zorgt voor het haken van de klep en pas bij grotere spanning schiet deze ineens open. Gelukkig blijkt een reiniging dit keer voldoende. Om alle commentaar voor te blijven – het is bekend dat het handmatig openen van gaskleppen niet altijd even veilig is. Dit geldt echter vooral voor de elektronische versies, deze is nog voorzien van een gaskabel.

 

 

Tweede probleem is een andere bekende bij BMW's – het inhouden in combinatie met de arm mengsel codes. Een rooktester brengt in dit geval uitkomst. Deze wijst naar het standaard probleempunt van de carter ontluchting slang, maar brengt ook meteen een tweede lek aan het licht en wel die van een gescheurd kleppendeksel. Deze deksels zitten onder redelijke spanning gemonteerd en dit exemplaar was gescheurd, waarna er een stukje uit was verdwenen.

 

M.b.t. de bijgesloten filmpjes een kleine verduidelijking. Bij het maken van de beelden was nog niet duidelijk of het kleppendeksel of het spruitstuk kapot was, maar achteraf was dat wat naïef, gezien deze deksels regelmatig sneuvelen en iets anders aan deze zijde van de motor ook niet zo snel problemen zal geven. Helaas krijg ik de carter ontluchting niet goed in beeld en was het wat onduidelijk of dit de enige plek van lekkage aan de linker kant van de motor was... achteraf wel gelukkig. De foto hiervan zal duidelijk maken dat deze wel aardig aan zijn einde was.