`

Raam van Rover sluit niet (juli 2016)

  • Geplaatst op
  • Door HSM Autoservice

Een Rover waarvan het raam maar deels dicht wil.

auto: Rover 75
jaar: 1999
probleem: raam sluit maar half

Bij een opdrachtgever staat een Rover 75 uit 1999. Het probleem is dat het raam wel open wil, maar niet meer dan voor de helft wil sluiten. Raam problemen zijn vaker aan de orde maar dit is toch net iets anders dan het gemiddelde motortje, gebroken bedrading of falende schakelaar.

Op zich kan dit niet moeilijk zijn; bij het sluiten lijkt het mechanisme vast te lopen. Een beetje meehelpen trekken aan het raam zelf mag niet baten. De vraag is of de motor op een afslag punt komt of dat er iets mechanisch blokkeert.

Deur paneel open gemaakt en blijkt dat mijn voorgangers dat al geprobeerd hebben, of dat het mechanisme al eens is vervangen, want de binnenisolatie is los geweest en diverse druk hechters zijn afgeknapt. Na verwijderen van het paneel de boutjes van de geleiders iets gelost en nog een keer motor via de schakelaar bediend. Zelfde probleem. Dat het raam in de geleiders vast komt te zitten is nu dus uitgesloten.

Motor losgekoppeld en zelf bekrachtigd. Gaat netjes open en stopt bij dichtdoen weer halverwege. Toch klinkt het alsof er iets knelt. Er is aan de kruisende kabels niks te zien en niks te voelen, maar wanneer er bij de rolgeleiders wordt gevoeld, is daar toch iets niet in orde. Zo niks te zien i.v.m. de ruimte maar bij het maken van een foto wordt duidelijk dat de staaldraad is gaan rafelen.

Raam verwijderen. Raammechanisme er uit en weer aangesloten. Bij bedienen blijkt dat de rafels van de staaldraad op de rol er voor zorgen dat de draad 'klem' loopt. Probleem duidelijk en oplossing ook; ander mechanisme.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gDNfFQx-NiU