`

Koelsysteem ontluchten met vacuüm

  • Geplaatst op
Koelsysteem ontluchten met vacuüm

Het vullen van een koelvloeistof systeem is niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Dop van je potje of radiator en gieten maar tot het niveau is bereikt... toch?

Helaas, door de complexe, of soms wat 'onhandige' opbouw van koelstof systemen kan het zijn dat er zich her en der lucht verzamelt op plekken waar deze uit zichzelf niet zomaar meer uit zal ontsnappen. Warm laten lopen, rijden, het helpt soms allemaal niet. Bij sommige modellen wordt de tip gegeven de auto van de voorzijde op te liften, maar ook dat wil niet altijd voor een oplossing zorgen.

 

Wat in veel gevallen wel helpt, is het vullen met vacuüm. Hierbij wordt het systeem gevacumeerd en daarbij gevuld met koelvloeistof. Een mooi systeem wat vaak al problemen voorkomt. Heb je deze set niet of hou je problemen, dan is er de optie om een, liefst overtollige, vacuümester op je kvs afpersset aan te sluiten en i.p.v. druk, wat vacuüm aan te brengen. De lucht in het systeem zal hier nu heentrekken. Laat nadat de laatste bellen verdwenen zijn, de set met wat onderdruk nog een aantal minuten liggen voor de laatste belletjes welke 'met vertraging' aankomen.

 

WAARSCHUWING: overdaad schaadt en dat geldt ook voor deze methode. Als slangen iets in elkaar trekken, ga dan niet blindelings door met pompen, het systeem is niet gemaakt voor onderdruk en er bestaat iets als 'teveel van het goede'.